Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2013

ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ 
Τμ. ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ (ΤΕΕ-ΑΜ)


… τα επαγγελματικά μας & η λειτουργία του ΤΕΕ-ΑΜ
θέσεις για ένα σύγχρονο ΤΕΕ συνεργάτη και θεματοφύλακα του έργου του μηχανικού.
Αντιμετώπιση καθημερινών επαγγελματικών ζητημάτων.
·        Βασικό  μέλημα  και διαχρονικό μας αίτημα είναι η Κωδικοποίηση  της πολεοδομικής νομοθεσίας , ειδικά μετά τις αλλεπάλληλες αλλαγές της τελευταίας 3ετίας. Οι αλλεπάλληλοι νόμοι με πλήθος τροποποιήσεων έχουν επιφέρει  σύγχυση στους κύκλους των μηχανικών. Οι υποθέσεις που χειρίζονται έχουν μπει σε ένα φαύλο κύκλο αναπροσαρμογών και μεταβολών. Το ΤΕΕ πρέπει να απαιτήσει άμεσα την πλήρη ενεργοποίηση των νόμων με την έκδοση των σχετικών υπουργικών αποφάσεων ,εγκυκλίων κ.α. ,αλλά και την οριστική μορφή αυτών. Το ΤΕΕ οφείλει να προστατέψει τους συναδέλφους από τυχόν αστικές ευθύνες που μπορεί να προκύψουν από τις αλλεπάλληλες μεταβολές των νόμων.
·        Η ενεργοποίηση Υπουργικών αποφάσεων σχετικές με ψηφισθέντα νομοσχέδια θα αύξησει την επαγγελματική ύλη. Άμεσα υλοποιήσιμα είναι η ενεργοποίηση της Ταυτότητας κτιρίων , αλλά και η ενεργοποίηση των ενεργειακών επιθεωρήσεων  συστημάτων λέβητα και κλιματισμού. Παράλληλα  το ΤΕΕ πρέπει να απαιτήσει την επέκταση του θεσμού του ελεγκτή δόμησης ως πιστοποιημένου από την πολιτεία ελεγκτή και σε άλλες δραστηριότητες, όπου παρατηρούνται μεγάλες καθυστερήσεις (πυροσβεστική, άδειες λειτουργίας καταστημάτων) ,αλλά και θέσπιση ετήσιων ελέγχων βιομηχανικών και βιοτεχνικών εγκαταστάσεων.
·        Συγκρότηση  κοινών επιτροπών   μεταξύ  ΤΕΕ-ΑΜ και  των αντίστοιχων υπηρεσιών (Περιφέρεια ,ΟΤΑ ,υπηρεσιών του Δημοσίου) των διοικητικών τους ορίων ,που θα συνεδριάζουν σε τακτά χρονικά διαστήματα  (μια φορά το μήνα) για την επίλυση των τρεχόντων ζητημάτων. Οι επιτροπές αυτές θα εξετάζουν ζητήματα που προέρχονται από την εφαρμογή των νόμων στις περιοχές, από τις τηρούμενες διαδικασίες ,τις ιδιαίτερες συνθήκες της περιοχής. Στόχος των επιτροπών θα είναι η διευκόλυνση όλων των εμπλεκομένων  στην παραγωγή έργου μέσα από το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο , αλλά και η ανάδειξη μέσα από συλλογικές πρωτοβουλίες λαθών  και παραλείψεων του νομικού πλαισίου, ώστε να ζητείται η παρέμβαση από την πολιτεία
·        Οι μηχανικοί είναι εκ του επαγγέλματος τους εξοικειωμένοι με τη χρήση της τεχνολογίας και των ηλεκτρονικών υπηρεσιών. Η ηλεκτρονική δήλωση των αυθαιρέτων αποτελεί πρωτοποριακό εγχείρημα για την ελληνική πολιτεία.  Το ΤΕΕ αξιοποιώντας την εμπειρία που απέκτησε πρέπει να αξιώσει την δυνατότητα ηλεκτρονικής άντλησης και υποβολής εγγράφων και σε άλλες υπηρεσίες που σχετίζονται με το έργο  του(ηλεκτρονικοί δασικοί χάρτες ,αρχαιολογικοί χώροι, λοιπά χαρτογραφικά υπόβαθρα, ηλεκτρονικές υποβολές αιτήσεων κ.α). Η γραφειοκρατία των ανωτέρω είναι δυστυχώς σημαντικό μέρος της καθημερινότητας του μηχανικού που του απορροφά ώρες ,ενέργεια και κόστος. 
·        Συντονισμένες δράσεις όλων των επιστημονικών και επαγγελματικών φορέων των μηχανικών,για την αντιμετώπιση του προβλήματος που έχει προκύψει από τις υπερβολικά χαμηλές προσφορές στις μελέτες δημοσίων έργων.Η έλλειψη ουσιαστικής πιστοποίησης των μελετητικών γραφείων έχει δημιουργήσει εκρηκτικά φαινόμενα αθέμιτου ανταγωνισμού, με απρόβλεπτες αρνητικές συνέπειες στην παραγωγή των δημοσίων έργων.Η επίτευξη της πιστοποίησης των μελετητικών γραφείων, με βάση τα ευρωπαϊκά δεδομένα και η θέσπιση δικλείδων ασφαλείας για τις αδικαιολόγητα χαμηλές προσφορές αποτελεί άμεση επιδίωξή μας.



·        Προώθηση μέτρων στήριξης και αντιμετώπισης των προβλημάτων των μικρομεσαίων εργοληπτικών επιχειρήσεων. Θέματα όπως το μητρώο, οι οφειλές του δημοσίου και η αύξηση του αντικειμένου των μικρομεσαίων εργοληπτικών επιχειρήσεων αποτελούν για μας,  βασική προτεραιότητα.
·        Η διαχείριση προγραμμάτων ΕΣΠΑ (όπου  η σύμπραξη μηχανικών είναι κρίσιμη) να γίνεται απευθείας από τα γραφεία των συναδέλφων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το πρόγραμμα «εξ οικονομώ» για τις ενεργειακές επιθεωρήσεις. Τα αποτελέσματα και οι χρόνοι υλοποίησης των προγραμμάτων θα ήταν σαφώς καλύτερη και η απορροφητικότητα υψηλότερη.
·        Διαμόρφωση ενός σύγχρονου ηλεκτρονικού αρχείου  βιβλιοθήκης της υφιστάμενης νομοθεσίας. Το αρχείο αυτό πρέπει επίσης να συμπεριλάβει τεύχη τεχνικών προδιαγραφών μελετών και τεχνικών έργων. Έμφαση πρέπει να δοθεί στην ενσωμάτωση οδηγιών για την μελέτη και εφαρμογή σύγχρονων τεχνολογιών ,όπως είναι π.χ. τα ζητήματα εξοικονόμησης ενέργειας, φωτοβολταικών συστημάτων.  Η πρόσβαση στην πληροφόρηση πρέπει να είναι εύκολη και γρήγορη , ανά θεματική ενότητα και σίγουρα επικαιροποιημένη. Σήμερα το κενό αυτό καλύπτουν εμπορικά site διαφόρων οργανισμών και εταιρειών που αναπαράγουν πληροφορίες και οδηγίες χωρίς επεξεργασία. Το ΤΕΕ ως επιστημονικός σύμβουλος της πολιτείας πρέπει να είναι η βασική πηγή πληροφόρησης τόσο των μηχανικών όσο και των πολιτών σε σχετικά ζητήματα. Πρέπει να αποτελέσει το βασικό forum επικοινωνίας  των μηχανικών.

Η λειτουργία του ΤΕΕ

Το ΤΕΕ πρέπει να λάβει άμεση πρωτοβουλία με την κατάθεση ολοκληρωμένων προτάσεων για την αντιμετώπιση των ασφαλιστικών ζητημάτων του κλάδου. Τα τελευταία χρόνια και με σημαντική καθυστέρηση το μόνο που απασχόλησε και πέτυχε το ΤΕΕ ήταν η αναστολή των αυξήσεων των εισφορών, χωρίς όμως να παρουσιάσει εναλλακτικές προτάσεις.. Σήμερα που οι συζητήσεις για το ασφαλιστικό έχουν επανέλθει (ένταξη του ΕΤΑΑ είτε στο ΙΚΑ είτε στο ΟΑΕΕ), είναι σημαντική ευκαιρία να διατυπώσουμε μια σύγχρονη ,ρεαλιστική και βιώσιμη πρόταση για τα  ασφαλιστικά ζητήματα  του κλάδου ,στα οποία θα μπορούν να ανταπεξέλθουν οι συνάδελφοι (π.χ. διαμόρφωση επαγγελματικού ταμείου – με παροχές που δεν καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ και πόρους από μέρος των ασφαλιστικών εισφορών υπέρ των κλάδων υγείας και πρόνοιας).

Τα τελευταία χρόνια είμαστε μάρτυρες ενός ακόμη δυσάρεστου φαινομένου. Η μετανάστευση πολλών συναδέλφων του κλάδου προς κάθε κατεύθυνση προς αναζήτηση εργασίας. Το ΤΕΕ πρέπει να διαμορφώσει τις συνθήκες ώστε τα μέλη αυτά να μην αποκοπούν από την έδρα τους. Η διαμόρφωση ηλεκτρονικής πλατφόρμας επικοινωνίας και ανταλλαγής πληροφοριών από το ΤΕΕ είναι μια λύση , όπως επίσης και οι διασυνοριακές συνεργασίες με τα επιμελητήρια ή τους αντίστοιχους φορείς των χωρών προορισμού. Το ΤΕΕ πρέπει να μεριμνήσει για την επαγγελματική διασφάλιση των μελών του στις χώρες αυτές. Οφείλει να παρέχει όλες τις πληροφορίες στις χώρες προορισμού για τα επαγγελματικά προσόντα και δυνατότητες των μελών του. 

Οι προτάσεις απαιτούν δουλειά και διάθεση συνεργασίας με όλους τους εμπλεκομένους. Εμείς στην ΑΔ.Ε.Μ. έχουμε τη βούληση  να αγωνισθούμε για τους συναδέλφους και την ευημερία του κλάδου . Η ευημερία αυτή είναι άμεσα συνδεμένη με  την ανάπτυξη του τόπου μας.
Η συγκυρία μας φέρνει όσο ποτέ άλλοτε έναντι των ευθυνών μας. Καλούμαστε να εξασφαλίσουμε,  χωρίς την παραμικρή καθυστέρηση, αφενός επαγγελματική ύλη στους συναδέλφους  και αφετέρου τις βάσεις, για το μέλλον του επαγγέλματος στο νέο περιβάλλον.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου