Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2013

Μερικές σκέψεις για τις δυνατότητες συμβολής του ΤΕΕ ΑΜ στην ανάπτυξη της περιοχής μας.


            Ένα από τα βασικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε οι μηχανικοί επαγγελματικά, είναι η ολοένα και φθίνουσα πορεία της απασχόλησης στον κλάδο μας. Μπορεί άραγε ένα τοπικό επιμελητήριο και συγκεκριμένα το ΤΕΕ ΑΜ να συνδράμει, ώστε να βελτιώσει το επενδυτικό περιβάλλον της περιοχής, προωθώντας την  προσέλκυση επενδύσεων και την αύξηση της απασχόλησης? Η απάντηση είναι αναμφίβολα ναι! Η δημιουργία ενός Γεωγραφικού Συστήματος Πληροφοριών  (GIS) με επίβλεψη - ευθύνη του ΤΕΕ και την συνεργασία όλων των φορέων, είναι σίγουρο ότι μπορεί να βοηθήσει σε αυτό τον σκοπό. Ποιοι είναι οι λόγοι που καθιστούν ένα γεωγραφικό σύστημα πληροφοριών, ως ένας πρώτης τάξεως επενδυτικό εργαλείο στην προσπάθεια προσέλκυσης επενδύσεων, επομένως στην ανάπτυξη του τόπου μας? Φανταστείτε μια επίσημη βάση δεδομένων στην γεωγραφική ενότητα  της Αν. Μ., στην οποία θα είναι περασμένες όλες οι βασικές πληροφορίες που αφορούν κάποιον δυνητικό ενδιαφερόμενο επενδυτή όπως : Πολεοδομικές Μελέτες, Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια, ΣΧΟΑΑΠ, Ειδικά Χωροταξικά Σχέδια, Υφιστάμενες προσδιορισμένες χρήσεις γης, ισοϋψείς, ρέματα, αιγιαλοί, παραλίες, δασικές γραμμές, αρχαιολογικοί χώροι, ζώνες natura, ramsar, ζώνες οικιστικού ελέγχου, ΒΙΠΕ, τυχόν ζώνες ειδικής προστασίας και γενικά κάθε πληροφορία για το τι ισχύει και που.
            Τα πλεονεκτήματα από την δημιουργία ενός τέτοιου εργαλείου είναι ότι θα ξέρει ο οποιοσδήποτε ενδιαφερόμενος επενδυτής, ιδιώτης η δημόσιο τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται σε κάθε περιοχή της Α. Μακεδονίας, πληροφορία που δεν υπάρχει αλλού τόσο ταξινομημένη και εξειδικευμένη στην χώρα, γεγονός που θα αυξήσει κατακόρυφα την ελκυστικότητα της περιοχής μας για επενδύσεις. Η ανωτέρω βάση δεδομένων έχει το χαρακτηριστικό ότι στήνεται μια φορά και αυτό που χρειάζεται είναι το συνεχές update, εμπλουτιζόμενη με νέα στοιχεία υπ’ ευθύνη του αρμόδιου φορέα. Επιπλέον έτοιμα δεδομένα ήδη υπάρχουν από κάποιες υπηρεσίες και αυτό που απομένει είναι ο συντονισμός και η ενοποίηση τους, ρόλο που μπορεί να παίξει το ΤΕΕ. Μετά το πέρας των καταχωρήσεων και την δημιουργία της βάσης, μπορεί το ΤΕΕ σε συνεργασία με τοπικούς φορείς να προχωρήσει στο Marketing – προώθηση αυτού του προϊόντος σε διεθνείς, αλλά και σε τοπικές εκθέσεις – συνέδρια, δημιουργώντας το κατάλληλο υπόβαθρο για επενδύσεις στην περιοχή. Ίσως είναι σκόπιμο να ιδρυθεί και ένα γραφείο one stop shop μέσα στο ΤΕΕ, το οποίο θα παρέχει τεχνική υποστήριξη στους ενδιαφερόμενους επενδυτές στα θέματα αδειοδοτήσεων, τεχνικών συμβούλων, κατασκευής κ.λ.π., αξιοποιώντας το τοπικό δυναμικό του κλάδου μας.
            Είναι προφανές ότι θα πρέπει να μας απασχολεί τα μέγιστα η ανάπτυξη και η αύξηση των επενδύσεων στην περιοχή μας. Οι επενδύσεις σημαίνουν αύξηση της απασχόλησης στον κλάδο των μηχανικών το οποίο είναι το ζητούμενο για όλους. Είναι πλέον σαφές ότι η ανάπτυξη δεν θα έρθει περιμένοντας παθητικά την μοιρασιά των κονδυλίων του κρατικού προϋπολογισμού. Απαιτείται ενεργοποίηση και συστράτευση των τοπικών παραγωγικών δυνάμεων προς τον ίδιο σκοπό, για να υπάρξουν αποτελέσματα. Το ΤΕΕ μπορεί με καινοτόμες προτάσεις και ιδέες, να προχωρήσει στην δημιουργία ενός σαφούς και φιλικού επενδυτικού περιβάλλοντος στην περιοχή, ελαττώνοντας τα γραφειοκρατικά βάρη από υποψήφιες επενδύσεις. 

 Νάστος Γεώργιος
Msc Χωροτακτης - Πολεοδόμος Μηχ/κος, MBA 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου